2020-01-08

Fitness

Postul intermitent - greșeli frecvente

Pe lângă numeroasele avantaje pe care le oferă, postul intermitent vine la pachet și cu minusuri sau greșeli pe care oricine le poate experimenta mai devreme sau mai târziu. Iată un mic top constituit din trei elemente:

Începi postul prea brusc și vrei să îl ții pentru o perioadă prea lungă de timp comparativ cu zona de confort a organismului tău. Să spunem că în general aveai 3 mese + 3 gustări pe parcursul unei zile, distribuite într-un interval orar de 12 ore (prima masă la 8:00, ultima la 20:00). Ți-ar fi foarte greu să începi cu o fereastră de post de 24 ore și probabil ai simți mai multe frustrări decât beneficii.

• Încearcă să ai răbdare și să îi oferi organismului câțiva pași mici pentru a se adapta noilor stimuli. Ex: începe prin a renunța la gustări; apoi reduci intervalul de mese de la 12 la 8 ore; după ce simți că totul e în regulă, poți încerca o fereastră de post de 24 ore.

Nu te hidratezi suficient. Cum am discutat și în alte postări, hidratarea optimă nu e reprezentată doar de aportul de apă, ci și de un aport echilibrat de săruri minerale, astfel încât semnalele transmise și primite de către sistemul nervos să circule fără impedimente; astfel vei evita stările de moleșeală sau amețeală, migrenele, crampele musculare, constipația etc.

• Adaugă un vârf de cuțit de sare de mare la fiecare pahar de apă pe care îl bei în fereastra de post, sau suplimentează direct cu săruri minerale fără îndulcitori adăugați.

Ești prea stresat/ă. În mod normal, în perioada de post, organismul ar trebui să mobilizeze țesuturile de strat adipos și să conserve masa musculară. Stresul cronic eliberează cantități mari de cortizol în organism, acesta având un efect catabolic și culminând cu distrugerea țesuturilor pe care tu ai vrea să le păstrezi.

• Mișcă-te desculț/ă, respiră mai mult doar pe nas, citește cărți sau articole din domeniul care te fascinează, participă la mai multe activități care te relaxează și te fac să uiți (cel puțin pentru moment) de problemele din viața ta. În definitiv, nimic din această viață nu este atât de important pentru a fi luat prea în serios, pentru că totul este trecător.

Inapoi la Blog